Lovitură dură pentru Klaus Iohannis. Curtea Constituţională a României (CCR) a constatat existenţa unui conflict între preşedinte şi Parlament. Ludovic Orban nu mai poate fi desemnat ca premier!

0 2,161

Magistraţii CCR au constatat, astăzi, că există un conflict juridic de natură constituţională între preşedintele Klaus Iohannis şi Parlament, astfel că sesizarea PSD a fost admisă, potrivit unor surse citate de Antena 3.

Decizia a fost luată cu majoritate de voturi, respectiv 7-2.

În urma acestei decizii a Curţii, preşedintele Klaus Iohannis trebuie să convoace partidele la consultări şi să facă o nouă nominalizare de premier.

Totodată, desemnarea lui Orban fiind neconstituţională, şeful statului nu îl mai poate propune din nou premier pe şeful PNL.

Acum, Klaus Iohannis trebuie să desemneze un nou premier.

Decizia Curţii Constituţionale a venit cu o oră înaintea şedinţei de plen. Luni era ziua cea mare pentru Orban, asta pentru că la ora 16 era planificat plenul reunit, unde se urma să se dea votul pentru Guvern, cel mai probabil un vot de respingere, aşa cum vrea premierul.


Apreciază și distribuie !

Curtea Constituţională a discutat sesizarea conflictului între preşedintele Klaus Iohannis şi Parlament privind desemnarea pentru a doua oară a lui Ludovic Orban în funcţia de premier.

După ce Guvernul Orban a fost demis prin moțiune de cenzură, președintele Klaus Iohannis a decis să-l desemneze, din nou, pe Ludovic Orban pentru Palatul Victoria.

În perioada 17-19 februarie, miniștrii Cabinetului Orban au fost audiați în comisiile reunite ale Parlamentului, iar votul de învestire urma să fie dat luni, 24 februarie, într-un plen reunit de la ora 16.00.

Din cei 16 membri ai Executivului, doar patru au primit aviz pozitiv în forurile legislative de specialitate, și anume Nicolae Ciucă – Apărare, Bogdan Aurescu – Externe, Virgil Popescu – Economie și Adrian Oros – Fonduri Europene.

Sesizarea a fost făcut de Marcel Ciolacu, preşedinte al Camerei Deputaţilor, şi Titus Corlăţean, preşedinte interimar al Senatului și a fost analizată de CCR în aceeaşi zi în care Guvernul Orban II cere un vot de respingere pentru cabinetul său.

Șefii celor două Camere ale Parlamentului îl acuză pe șeful statului, Klaus Iohannis, că și-a exercitat discreționar atribuțiile atunci când l-a desemnat, pentru a doua oară, pe Ludovic Orban pentru funcția de prim-ministru, după demiterea sa prin moțiunea de cenzură.

loading...

Leave A Reply

Your email address will not be published.