Sărbătoare mare la români. Ce biserici și mănăstiri au hramul Sfinților Mihail și Gavril

Pe 8 noiembrie este sărbătoare mare pentru românii de pretutindeni. Sfinții Mihail și Gavril sunt doi dintre cei mai mari și iubiți sfinți din Calendarul Ortodox Român. Peste 1,3 milioane de români își sărbătoresc onomastica în această zi mare. În țara noastră sunt biserici și mănăstiri care poartă hramul celor doi sfinți arhangheli considerați păzitorii oamenilor de la naștere și până la moarte. mare la români

De sărbătoarea Sfinților Mihail și Gavril, mai multe biserici și mănăstiri din România se vor îmbrăca astăzi în haine de sărbătoare, deoarece își vor prăznui hramul, Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril.

În ajunul sărbătorii, în lăcașurile de cult este oficiată Vecernia, Litia și Acatistul Sfinților Arhangheli, iar pe 8 noiembrie are loc Utrenia, Sfânta Liturghie și Parastasul pentru ctitori și cei adormiți întru Domnul.

Superstiții de Sfinții Mihail și Gavril

Sfinții Mihail și Gavril sunt pictați pe ușile diaconești ale Sfântului Altar, unul purtând crini în mână, semn al Bunei Vestiri, iar celălalt o sabie de foc, semn al pazei care i-a fost rânduită la poarta Raiului.

Conform tradiției iconografice bizantine, Sfântul Arhanghel Mihail poartă scut, sabie și platoșă militară, iar Sfântul Arhanghel Gavriil ține în mână un sceptru, simbolul binecuvântării pe care o vestește oamenilor.

Biserici și mănăstiri cu hramul Sfinților Mihail și Gavril

De sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril, în fiecare an, își sărbătoresc hramul mai multe lăcașuri de cult din Patriarhia Română. Cele mai multe sunt în Arhiepiscopia Iaşilor – aproape 150 de biserici şi mănăstiri închinate Sfinţilor Arhangheli.

În Protopopiatul Botoşani sunt peste 20 de biserici cu acest hram, iar în Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor sunt şapte parohii care îi au ca ocrotitori pe Sfinţii Arhangheli. În Episcopia Romanului, câteva zeci de biserici au hramul pe 8 noiembrie, în timp ce în Protopopiatul Oneşti sunt închinate Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil 20 de lăcaşe de cult.

Biserici cu hramul celor doi sfinți

Biserica Mărcuța din București

Biserica Sfinții Voievozi din Calea Griviței

Prohia Oțetari

Parohia Lucaci

Parohia Manu Cavafu

Parohia Mântuleasa

Parohia Huedin

Parohia „Parc Ghencea I“ din București

Paraclisului patriarhal „Parcul Domenii“ Caşin, din Capitală

Biserica Schitului Darvari din București

Biserica Sfinții Voievozi din București

Biserica Sfinților Voievozi Roșca din Iași

Biserica din Campusul Tudor Vladimirescu, Iași

Capela Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *