Medic roman! Cum actioneaza vaccinurile anti-COVID:

Medicul Gabriel Diaconu explica “pe intelesul tuturor felul in care actioneaza vaccinurile anti-COVID care folosesc tehnologie mRNA”

Am sa caut, in randurile care urmeaza, sa explic pe intelesul tuturor felul in care actioneaza vaccinurile anti-COVID care folosesc tehnologie mRNA, in speta serurile dezvoltate de Pfizer/ BioNTech respectiv Moderna.

Acesta este un text mai lung, care cere un pic de rabdare dar si un nivel mediu de intelegere a modului in care functioneaza organismul uman si imunitatea.

Mai mult, ai nevoie sa detii notiuni elementare de logica. Daca nu respecti aceste conditii, dar esti interesat, da-i unei persoane un pic mai intelepte decat tine acest text si apoi cere-i sa-ti explice ce n-ai inteles.

Sa incepem cu organismul uman.

Organismul uman e format din celule. O celula e o faptura mititica, microscopica, formata din trei lucruri: un nucleu, o membrana, si o zeama in care traiesc multe alte lucruri (sa le spunem organele, sau elemente celulare).

Nucleul contine ADN. ADN este codul nostru genetic si exista – bine impachetat in cromozomi – in (aproape) toate celulele din organismul uman. Avem jumatate din ADN de la mama, si jumatate de la tata.

Fiind un cod, ADN-ul trebuie tradus. Dupa ce este tradus, ”textul” codat de ADN e folosit de celule pentru manufactura. Tot felul de lucruri sunt produse prin traducerea/ transcrierea ADN. Pentru scopul acestui text hai sa spunem ca ADN ”incodeaza” proteine. Drept urmare secventa de tinut minte este ADN – ARN – proteina.

”Mesagerul” ADN catre fabrica de proteine este ARN. E un element foarte important. Memoreaza asta.

Imunitatea.

Imunitatea e capacitatea de lupta a organismului cu agresori. Dar e mult mai mult de atat. E propriul nostru sistem de sanatate, vesnic preocupat sa pastreze celulele, tesuturile si organe in stare de functionare. E spital, politie rutiera, vames si minister al transporturilor. E o biblioteca imensa ale carei amintiri merg, uneori, sute de mii de ani inapoi catre vremuri in care omul primitiv mergea prin savana.

E strigatul de ajutor al tuturor stramosilor nostri care aproape au murit dupa ce s-au intoxicat cu o substanta, sau au contactat o boala. Ca si alte lucruri, imunitatea face parte din ADN-ul nostru. Exista, innascuta, in noi.

Dar imperfecta. Si totusi educabila.

Soldatii imunitatii trec rapid printr-o scoala, dupa ce isi fac gradinita in maduva noastra hematogena. Dupa care merg in splina, unde fac academia militara. Linii celulare de limfocite clonate ”primesc” toate detaliile despre ce sa caute, unde sa se uite, ce sa verifice. Limfocitele au un armament divers de-a ucide agresorii, de la propriile toxine pana la arme cu care ”eticheteaza” dusmanul incat alte celule sa devoreze patogenul.

Nivelul de inteligenta, de rafinament, de complexitate a sistemului este uluitor, comparabil cu cele mai sofisticate sisteme de pe rachetele Space-X si inca mai mult.

Cu toate acestea, luptele pot fi istovitoare. Asa cum noi avem imunitate, asa patogenii au agresivitate, virulenta, dibacie, exploateaza ”brese” in sistem, sunt capabili sa evadeze, sa se ascunda, sa patrunda prin bariera noastra imunitara, ba chiar sa o invadeze si sa o distruga ”dinauntru”, cum e cazul in anumite leucemii sau in cazul infectiei cu virusul HIV/ SIDA.

Asa cum imunitatea a evoluat, la fel si terorismul patogen.

Virusuri, bacterii, protozoare, paraziti, ciuperci, toate fac parte din acelasi circuit al vietii. Noi luptam sa supravietuim. Alte organisme, dependente de o gazda, lupta si ele sa supravietuiasca.

In rezumat: celulele au nucleu. Nucleul are ADN. ADN-ul codeaza proteina prin intermediul, si folosind, ARN. Imunitatea foloseste informatie stocata de celule imune care ”recunosc” trasaturi ale patogenului. Elementul nou de tinut minte este ca ”trasaturile” sunt si ele tot…proteine.

Sa vorbim un pic de virusul care e cauza COVID-19.

El insusi contine un acid nucleic, tot ARN. Fiind un organism foarte primitiv, coronavirusul nu are componentele unei celule (vezi mai sus). Nu are ”nucleu”. Nu are zeama cu organele. Dar are o membrana, ca si celula, care protejeaza informatia, scanteia vietii din virus. Aceasta membrana e facuta din mai multe lucruri, intre care unul e foarte important: tepii.

Tepii (spikes in limba engleza) sunt facuti dintr-o proteina. Aceasta proteina, pentru ca cercetatorii nu au imaginatie, a fost denumita S. De la Spike. Tepii coronavirusului contin proteine tepoase.

Acesti tepi, proteinele S de pe capsula virusului, fac o chestie incredibila. Se leaga de niste receptori de pe celulele noastre din nas, gat, plamani, inima, rinichi, denumiti ACE-2.

Cand se leaga, incepe un ”dans” care permite virusului sa-si bage ARN-ul in celula gazda. ARN-ul virusului initiaza un lant de evenimente in celule prin care noi virusuri sunt ”fabricate”, manufacturate, dupa care celula moare si noi virusuri, ”copiii” virusului infectant, vor re-incepe ciclul cu o rapiditate uluitoare.

Cand comunitatea medicala a inceput razboiul cu pandemia de COVID, multe lucruri erau necunoscute. Au devenit, rapid, intelese prin colaborarea din laboratoare din toata lumea.

Genomul virusului, ”amprenta” lui de unicitate, a fost decriptat si apoi transmis de la laborator la laborator. Felul in care SARS-Cov-2 invadeaza, infecteaza si ucide a fost descris in detalii din ce in ce mai intime. Destinatia spre unele organe predilecte a fost cercetata. Si maratonul catre un vaccin a inceput.

Virusul e dibaci. E destept. E acolo sa exploateze vulnerabilitati. E capabil sa se adapteze. N-are nimic de pierdut. Fara gazda nu rezista, moare. Si atunci ”invata” la randul lui din fiecare lupta pe care o duce cu sistemul nostru propriu de aparare. E ca o organizatie terorista care duce o lupta de gherila urbana. E depasit tehnologic, dar depaseste numeric. N-are acelasi armament dar are o capacitate de camuflaj foarte eficienta.
Foarte eficienta, dar nu perfecta. Orice ar face, virusul trebuie sa se lege de receptorul ACE-2. Ca sa faca asta, ii trebuie tepi. Tepii sunt facuti din proteina S.

Aceasta e veriga vulnerabila. Artizanii vaccinului au inteles rapid propunerea: Explica limfocitelor cum arata aceasta proteina S, da-le sansa sa devina competente la identificarea ei la poarta de intrare a virusului, si-l vor omori in fasa, pana sa ajunga sa faca ravagii.

Aceasta strategie a fost folosita cu succes si in fata altor patogeni cum este virusul polio, rujeolos, varicelei, dar si influenza. Sunt lucruri specifice fiecarui patogen care fac ca imunitatea post-vaccinala la unele sa fie pentru tot restul vietii, dar la altele doar pentru catev luni. Nu intru aici in detalii.

Cum sa explici armatei noastre imunitare despre proteina S, fara sa-i arati un virus viu? Ai putea sa-i ”tai ghearele” si sa-l prezinti spre studiu, viu dar atenuat. Sau ai putea (si aceasta e ideea de geniu) sa pui celule din organismul nostru sa faca ele insele proteina S, pe care soldatii imuni s-o studieze. Cam cum construiau rusii rachete cu scheme furate de la americani (sic!)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *