Ludovic Orban, despre scăderea salariilor în sectorul bugetar: “Obiectivul nostru nu este să tăiem…”

Propunerea făcută de Valentin Lazea, economist-şef al BNR cu privire la scăderea salariilor în sectorul bugetar, a fost infirmată de premierul Ludovic Orban.

“Cred că economistul-şef al Băncii Naţionale se referea, poate, la salariilor angajaţilor din BNR. În ceea ce priveşte salariile în toate instituţiile publice, în spitale, în şcoli, acestea sunt stabilite prin lege. Sigur, noi avem în programul de guvernare optimizarea aparatului guvernamental, digitalizarea, simplificarea procedurilor, schimbarea sistemului de evaluare a angajaţilor din sectorul public, astfel încât să fie premiaţi cei cu rezultate. Obiectivul nostru nu este să tăiem salarii, ci să creştem veniturile românilor”, a declarat Ludovic Orban.

Valentin Lazea susține că pandemia va aduce o creștere a șomajului în rândul angajaților din domeniul privat.

 

“Își va permite statul să concedieze bugetari și să adauge șomeri din sectorul de stat la șomajul deja crescut din sectorul privat? E un mare semn de întrebare. Dar asta nu înseamnă că statul e legat de mâini și de picioare. Nu e deloc normal ca salariul mediu din sectorul bugetar să fie mai mare decât în sectorul privat”, a declarat Lazea.

“Măcar așa s-ar ajunge la un cvasi-echilibru între salariile din sectorul bugetar și cele din mediul privat. O altă soluție ar fi o intrare (o angajare, n.r.) în sectorul bugetar la 7 ieșiri (plecări voluntare sau pensionări, n.r.), măsură care s-a mai aplicat în trecut”, a adăugat oficialul BNR.

Valentin Lazea este de părere că o scădere a salariilor în sectorul bugetar nu va rezolva toate problemele economice.

O strângere mai eficientă a taxelor și impozitelor ar fi benefică, doar că Lazea se gândește destul de sceptic la această metodă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *