Lista țărilor din zona galbenă a fost actualizată. Cei care vin din aceste țări intră în carantină

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a actualizat azi, 2 noiembrie, lista ţărilor pentru care se impune măsura carantinei la domiciliu pentru persoanelor care sosesc în România. Măsura carantinei rămâne valabilă pentru cei care vin din 31 de ţări, printre care și Spania, Iralia, Franţa, Belgia, SUA, Olanda sau Marea Britanie.

Țări din zona galbenă

Pe lista actualizată se regăsesc 31 de state în care situația provocată de coronavirus este una dificilă, care impune izolarea la domiciliu a celor care vin pe teritoriul țării noastre. Persoana care refuză să stea în izolare, deși medicii și autoritățile au decis că această măsură trebuie aplicată, direcţia de sănătate publică decide plasarea persoanei respective în carantină instituţionalizată dacă se constată riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase.

Premierul a anunțat astăzi că lista privind statele care impun izolarea la domiciliu la întoarcerea în România va fi actualizată.

„Astăzi este şedinţa săptămânală, obişnuită, a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) care are ca principal obiectiv acela de a actualiza lista ţărilor pentru a stabili măsurile care se impun pentru ţările care depăşesc indicele de răspândire din România sau pentru a scoate ţări care au coborât sub nivelul de răspândire de la măsurile pe care le aplicăm”, precizează Ludovic Orban.

Se exceptează de la această măsură persoanele care sosesc în România din ţările/zonele cu risc epidemiologic ridicat, dacă rămân pe teritoriul naţional pentru o perioadă mai mică de 3 zile (72 de ore) şi prezintă un test negativ pentru SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea intrării pe teritoriul naţional. În plus, cei care vor să iasă din carantină după 10 zile, efectuează un test în cea de-a opta zi de carantină, iar dacă rezultatul este negativ și nu prezintă simptome specifice, pot ieși din izolare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *