Ioan Clămparu, drumul de la regele nemilos al proxeneților din Europa la corul bisericii Penitenciarului Aiud Citeşte întreaga ştire: Ioan Clămparu, drumul de la regele nemilos al proxeneților din Europa la corul bisericii Penitenciarului Aiud

Ioan Clămparu, drumul de la regele nemilos al proxeneților din Europa la corul bisericii Penitenciarului Aiud
Numele lui Ioan Clămparu, 52 de ani, a reintrat în atenția presei recent, când Adrian Tâmplaru, unul dintre foștii săi locotenenți, a fost reținut de DIICOT, fiind suspectat într-un dosar amplu de proxenetism.  Dosar în care este cercetat și Alex Bodi, fostul iubit al Biancăi Drăgușanu. Libertatea reface povestea lui Clămparu, personaj considerat drept cel mai mare traficant de femei din Europa de la începutul anilor 2000. 

Controla cu mână de fier o rețea de 2.000 de prostituate, printre care multe minore. Se spune că transporta tone de cocaină și că trimitea valize cu bani acasă. Din Penitenciarul Aiud, unde se află astăzi, Ioan Clămparu remorează anii de „glorie”, când teroriza Spania și speră ca la 60 de ani să ajungă în fața comisiei pentru eliberare condiționată. În așteptare, temutul infractor cântă în corul bisericii penitenciarului și se ocupă de organizarea festivităților de final de an. „Am colindat de Crăciun, începând de la biserică, până pe Zarca, zona în care au fost întemnitați deținuții care au suferit pe timpul comuniștilor.

 

Am cântat «Aici Crăciunul, să ne mângâie surghiunul». Trăirile nu le pot descrie”, declară Clămparu în singurul interviu pe care l-a acordat după încarcerare, în martie anul trecut, pentru postul TV clujean NCN. Clămparu are de ispășit o condamnare de 25 de ani de închisoare, dictată de Tribunalul Alba în septembrie 2017, după ce i-au fost contopite pedepsele primite în Spania, Italia și România. În țară, fusese condamnat în 2014, în lipsă, la 11 ani și opt luni de închisoare pentru trafic de persoane, prostituție forțată și spălare de bani. În Italia, exista o condamnare pe numele său, din 2008, 18 ani pentru trafic de droguri. Mafiotul a fost transferat în România pe 17 aprilie 2015, după ce se predase autorităților spaniole în 21 septembrie 2011.

Fusese întemnițat timp patru ani la o închisoare de maximă siguranță din Pontevedra, Galicia. Căutat 12 ani prin Interpol, care, la un moment dat, oferise 3.800.000 de euro pentru informații despre locul în care se afla, interlopul este încarcerat acum la Penitenciarul Aiud.

Crima din 1988 Celebrul proxenet născut în Botoșani, care a cochetat cu o carieră de boxer, a fost condamnat pentru omor în 1988, pe când avea doar 18 ani. După o beție, în 29 mai 1988, „fără niciun motiv, inculpatul Clămparu Ioan l-a lovit pe C.C. cu pumnul încât victima a căzut. În continuare, inculpatul l-a lovit puternic, de câteva ori, cu piciorul în abdomen. (…) apoi a fugit. Martorii sosiţi la faţa locului au chemat imediat Salvarea, personalul medical constatând că victima C.C. a decedat între timp”, se nota în sentința penală, descoperită de Rise Project.

Condamnarea a fost pronunţată la patru luni de la data crimei, pe 29 septembrie 1988. A primit 15 ani. Clămparu a ieşit din închisoare pe 14 iulie 1998. Cu cinci ani mai devreme. În penitenciar, Clămparu a intrat într-o „lume total diferită”, unde, spunea el, legea era făcută de cei mai tari şi unde a fost nevoit să fure de la cei mai slabi pentru a supravieţui. A trecut prin cele mai grele puşcării – Poarta Albă şi Fort 13, perioadă care l-a schimbat în rău: „10 ani în acest mediu m-au îndreptat într-o singură direcție, cea care s-a văzut după eliberarea mea”.

Amintiri din pușcăria care l-a „dezumanizat”: „Cine era mai cu mușchi mânca și conserva celuilalt” „M-am născut într-o familie modestă, dar cu strictul necesar, mama era croitoreasă, tata a fost cadru militar timp de 38 de ani. Am omorât un om, când aveam 19 ani, i-am dat un pumn, a căzut, i-a intrat coasta în ficat, a făcut hemoragie și a murit. Am luat 15 ani, din care am făcut 10 ani și cinci luni. Înăuntru m-am dezumanizat, așa era sistemul construit. Cel puternic îl învingea pe cel slab, îl băteam pe celălalt să-i iau și felia de pâine. Cine era mai cu mușchi mânca și conserva celuilalt. M-am sălbăticit, am pierdut simțurile”, se compătimea Clămparu în interviul de anul trecut, singurul pe care l-a oferit din momentul reținerii.

Clămparu spune că se vedea lucrând în cojocărie, alături de fratele său, însă pretinde că a fost înrăit de soartă și că ulterior a uitat de muncă: „Am avut un frate, tot pocăit, avea o cojocărie.

 

Când scap, merg să încep o nouă viață, să fac ucenicie la el. A călcat însă pe un fir neizolat și s-a electrocutat. Era 1991. Tata s-a dus un an mai târziu. Am aflat de deces după trei ani, când mama a venit la mine, la vizită, în doliu. Când m-am liberat, eram al nimănui, nu voiam să aștept să ia mama pensia și să-mi dea și mie să mănânc. Eu plec, mi-am zis. Am reușit să trec granița în Ungaria, fără acte, fără nimic. Așa am ajuns eu în Spania. N-aveam casă, am mers la o biserică, să caut pe cineva care să mă țină să dorm”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *