Cum să pui HREAN la borcan pentru iarnă și pentru ce boli să-l folosești

Cum să pui HREAN la borcan pentru iarnă și pentru ce boli să-l folosești. Hreanul poate deveni un medicament puternic pentru farmacia casei pe timpul iernii, dacă ne vom aloca puțin timp să-l conservăm, preferabil într-un mod cât mai natural. Pe post de conservant natural puteți folosi oțet și sare. 

Hreanul face parte din familia cruciferelor, alături de varză, broccoli și conopidă. Toate aceste legume sunt renumite pentru proprietățile lor anti-cancerigene puternice.

Din punct de vedere medicinal, rădăcina de hrean acționează ca un antibiotic puternic, ca un antibacterian, expectorant, bronhodilatator, tonic cardiac, tonic pentru ficat și splină, detoxifiant și stimulator pentru ficat, vasodilatator coronarian, stimulator pentru circulația sângelui și pentru sistemul imunitar, antiinflamator, antiparazitar (vermifug), anti-anemic, antiscorbutic, antioxidant, și diuretic.

Hreanul este în mod deosebit recomandat persoanelor care stau prost cu circulația sângelui și care suferă de hipertensiune arterială, răceli, sinuzită, afecțiuni respiratorii sau reumatism.

Hrean la borcan pentru iarnă

Ingrediente

1 kg hrean

1 lingură de sare de mare neiodată

150-200 ml de oțet

Preparare

Rădăcinile de hrean se curăță de coajă, se spală și apoi se rad pe răzătoare. Sau le puteți procesa cu ajutorul unui robot, folosind lama specială care răzuiește. Se pune tot hreanul ras într-un lighean încăpător. Se adaugă sarea și apoi oțetul (nu foarte mult, doar cât să se umezească hreanul). Se amestecă totul cu mâinile. Hreanul se pune apoi în borcane de sticlă, apăsând cu mâna sau cu o lingură, pentru a nu lăsa goluri de aer. Se pun capacele ermetic și se păstrează la rece. Când începeți un borcan, păstrați-l neapărat în frigider, închizându-l bine după fiecare deschidere. Hreanul astfel conservat se poate consuma ca garnitură la salate, cartofi, carne, pește sau alte mâncăruri, cu sfeclă roșie fiartă și rasă sau cu smântână și iaurt.

Indicații terapeutice

În scop terapeutic, se poate consuma câte 1 linguriță de hrean ras, cu puțină miere, de 2-3 ori pe zi.

infecții ale sinusurilor – 1/4 linguriță se ține în gură până când gustul iute se diminuează

nas înfundat la copii – se dă copilului puțin hrean ras să sugă

ca expectorant în: rinită alergică, tuse persistentă, astm, boli de plămâni – se consumă cu miere, sau se face o infuzie cu apă fierbinte

infecții ale vezicii urinare – se amestecă 3-4 linguri de hrean ras cu miere

degerături – se unge zona afectată cu untură, cremă de gălbenele sau ulei, și apoi se aplică hrean ras încălzit înaintene

vralgii – se pune hrean ras în palmă și se aplică pe zona dureroasă

Precauții și contraindicații

Persoanele cu hipotiroidism, afecțiuni gastrointestinale, ulcere stomacale sau intestinale, boala sindromului iritabil și boli de rinichi grave trebuie să evite consumul de hrean. Acesta este de asemenea contraindicat pe perioada sarcinii și alăptării. Dacă urmați un tratament medicamentos, cereți sfatul medicului înainte de a începe o cură cu hrean. 

Acesta a fost articolul: Cum să pui HREAN la borcan pentru iarnă și pentru ce boli să-l folosești.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *