Ceaiul bisericesc de măceșe – beneficiile acestuia

Măceșele se numără printre minunile pe care le putem găsi în mod gratuit în farmacia Domnului, care este natura. Aceste fructe tomnatice au demonstrat beneficii în numeroase afecțiuni – ceaiul bisericesc de măceșe (beneficiile acestuia)

În medicina tradițională sunt menționate utilizările lor în multe alte afecțiuni, precum:

  • afecțiuni gastrointestinale
  • hipertensiune arterială
  • răceală
  • tuse și bronșită
  • pietre la rinichi
  • osteoartrită
  • diaree
  • afecțiuni inflamatorii hiperlipidemie
  • boli de piele

Studiile au confirmat că au activități antioxidante și antiinflamatoare puternice, heptoprotectoare, cardioprotectoare, neurprotectoare, anticancerigene și anti-îmbătrânire. Cercetările recente le-au arătat utile și în bolile metabolice, demonstrând proprietăți antiobezitate și antidiabetice.

Compoziție chimică

Efectele lor farmacologice sunt atribuite în mare parte conținutului bogat în antioxidanți. Au fost identificați și izolați circa 129 de compuși din măceșe.

Dintre cei mai importanți menționăm  vitamina C, vitamina E, flavonoide, compuși fenolici, carotenoide, antocianini, taninuri, acizi organici și acizi grași esențiali.

Ceaiul de măceșe este o sursă bună de vitamina C. Se pot folosi atât fructele proaspete, cât și cele uscate, prin infuzarea lor în apă fierbinte.

În lumea monahală există un mod distinct de preparare a ceaiului de măceșe, pe care îl puteți găsi mai jos.

Ceai bisericesc/călugăresc de măceșe – rețetă

  • Ingrediente :

550 ml de apă

  • Mod de preparare:

Măceșele uscate se curăță de semințe. Trebuie să rămână curate în interior.

Se dau apoi prin râșnița electrică de cafea pentru a obține o pulbere fină.

Pulberea rezultată se pune într-un bol de ceramică. Se toarnă peste ea 300 ml de apă rece. Se amestecă bine și se lasă la macerat timp de 24 de ore.

După aceea, amestecul se strecoară printr-un tifon împăturită în două straturi, pentru a rămâne un lichid cât mai limpede.

Lichidul obținut se mută într-un borcan și se lasă deoparte.

Pulberea de măceșe rămasă după strecurare se pune într-un ibric cu 250 ml de apă și se fierbe preț de 5 minute.

Se strecoară și se lasă la răcit. După aceea se adaugă peste maceratul din borcan și se amestecă.

Ceaiul obținut se bea în decurs de 2 zile. Se împarte în 6 rații egale, consumându-se câte 3 rații pe zi.

Beneficii:

Cura cu ceaiul călugăresc de măceșe durează 1 lună și se face de 2 ori pe săptămână. Ajută la tonifierea sistemului cardiovascular.

Mărește tonusul inimii și reduce fragilitatea capilarelor (vasele mici de sânge).

Îmbunătățește circulația sangvină. Reglează ritmul cardiac și crește nivelul de energie. Poate preveni ateroscleroza și angina pectorală.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *