Cum să faci cea mai delicioasă zacuscă. Rețetă veche, de peste 100 de ani

Zacusca este unul dintre preferatele preparate ale românilor. După recolta de toamnă, oamenii prepară zacuscă şi o conservă în borcane sterilizate, pentru iarnă, când va fi servită de întreaga familie.

Zacusca se prepară din legume proaspete, coapte sau prăjite în ulei și se pune că provine din Armenia sau Georgia. Există numeroase varietăţi de zacuscă, în funcţie de ingredientele folosite: zacuscă de gogoşari, zacuscă de ciuperci, zacuscă de fasole, zacuscă de vinete etc. Noi vă vom prezenta azi cea mai bună rețetă de zacuscă de vinete cu rosii şi ardei.

Rețetă zacuscă de vinete
– Ingrediente
Vinete coapte, curăţate şi scurse bine– 3 kg

Ardei si gogoşari copţi şi curăţaţi 2 kg

Ceapă albă – 2 kg

Bulion de roşii – 3 l

Ulei de floarea soarelui – 500 ml

Sare – 3 linguri sau după gust.

Pentru cei care au o preferință aparte pentru zacusca cu un ușor miros de fum, este recomandată coacerea legumelor pe tablă sau grătar. La fel de gustoasă iese și dacă legumele sunt coapte în cuptor. Să nu uitaţi să înţepaţi vinetele înainte de a le băga la cuptor, pentru ca acestea să nu crape.

Mod de preparare zacuscă

Se coc vinetele, se curăță, iar apoi se scurg bine și se toacă sau se dau prin mașina de tocat. La fel procedați și cu ardeii: se curăță de semințe, se lasă la scurs și se presară sare, după care se toacă,

Pregătiți bulionul, respectiv 3 litri. Dacă nu folosiți bulion, puteți trece prin mașina de tocat sau robot aproximativ 3 kg roșii, pe care să le folosiți apoi în zacuscă.

După ce ați pregătit acestea, ceapa se toacă mărunt într-un robot de bucătărie sau mașina de tocat carne. Se încinge bine uleiul într-un ceaun mare, se adaugă ceapa și se lasă la călit, amestecând periodic. După aproximativ 15 minute, adăugați bulionul de roșii, amestecați și lăsați să fiarbă încă vreo 15 minute împreună. Tornați mai apoi amestecul de vinete și ardei.

Amestecați, adăugați sarea și, dacă nu este suficientă cantitatea, puneți după gust. Când începe să fiarbă bine, faceți focul mic și lăsați la fiert în jur de 2-3 ore și nu uitați să amestecați periodic, pentru a nu se lipi. Aveți grijă să o acoperiți, pentru a evita orice accident.

Între timp, puteți steriliza borcanele la cuptor la 150 de grade, aproximativ 30 de minute.

Zacusca de vinete cu ardei este gata atunci când devine lucioasă, uleiul iese la suprafața și zacusca este densă, își schimbă textura. Turnați zacusca de vinete fierbinte în borcanele curate și uscate din timp.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *