Ce trebuie să faci azi pentru a avea noroc şi sănătate în Noul An!

Sfântul Spiridon 2020 este sărbătorit, astăzi, pe 12 decembrie. Este o sărbătoare foarte importantă pentru creştini. Iată ce trebuie să faci în această zi pentru a avea noroc şi sănătate

Sfântul Spiridon 2020 ne aduce bucurie, noroc şi sănătate. Iată cele mai frumoase tradiţii româneşti pe care trebuie să le respectăm de Sf. Spiridon! De asemenea, la finalul acestui articol poţi găsi rugăciunea către Sfântul Spiridon.

Cine a fost Sf. Spiridon

Sfântul Spiridon s-a născut în jurul anului 270 dH, la Askia, în Insula Cipru, pe vremea Sfântului Împărat Constantin cel Mare.

Numele său provine dintr-un cuvânt grecesc care înseamnă „coşuleţ”.

Spridon, care se ocupa cu dusul oilor la păscut, a fost căsătorit şi a avut o fiică, fiind un om foarte credincios şi smerit. După moartea soţiei sale, pe când era încă tânăr, a continuat să-şi crească singur fiica, Irina. După câţiva ani, şi fiica sa avea să plece într-o altă lume, iar Spiridon, cel care avea o dragoste dumnezeiască puternică, se îndreaptă spre calea monahală, toată averea sa fiind destinată găzduirii străinilor şi îngrijirii bolnavilor.

În jurul anului 295, în perioada persecuţiilor împăratului păgân Maximian (286-305), sfântul din Trimitunda este arestat şi exilat pentru o vreme.

Sfântul Spiridon 2020 – Minuni

Spiridon a fost ales episcop al cetăţii Trimitunda, de lângă oraşul Pafos, tocmai pentru viaţa sa curată, în această calitate el fiind prezent la Sinodul întâi Ecumenic de la Niceea, convocat de Sfântul Împărat Constantin cel Mare (306-337) împotriva ereziei lui Arie, în anul 325. Spiridon s-a arătat înaintea tuturor celor prezenţi ca un puternic apărător al dreptei credinţe şi făcător de minuni.

 

Mai mult, pentru a închide gura ereticilor lui Arie, care erau adversari ai Sfintei Treimi, Sfântul Spiridon a oferit o minune – pilda cărămizii – pe care a prezentat-o celor prezenţi, a strâns-o, şi a ieşit fum în sus, în jos a curs apă, iar pământul i-a rămas în mână. El a arătat astfel că aşa cum o cărămidă înglobează simultan focul, apa şi pământul, tot aşa, Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh sunt Trei dar formază o singură fiinţă. Se spune că Sfântul Spiridon era atât de convingător atunci când vorbea despre Sfânta Treime, încât mulţi păgâni se converteau la creştinism.

Sfântul Spiridon l-a cunoscut pe Sfântul Nicolae

Tot la acest prim Sinod Ecumenic, Spiridon l-a cunoscut pe Sfântul Nicolae, între cei doi legându-se o lungă şi trainică prietenie.

 

Demn de remarcat este faptul că, şi după ce a fost ales episcop al Trimitundei, Sfântul Spiridon a continuat păscutul oilor.

Sfântul Spiridon a trecut la cele veşnice în anul 348, la vârsta de 78 de ani, fiind îngropat în Biserica Sfinţii Apostoli, din Cetatea Trimitunda.

Sfântul Spiridon 2020. Ce să faci în această zi pentru a avea noroc şi sănătate în Noul An

Sfântul Spiridon 2020, prin tradiție, este patronul cizmarilor, al cojocarilor şi olarilor, care-l cinstesc prin petreceri şi prin voie bună, fără excese bahice.

Pentru sănătatea întregii familii, pentru câştig şi pentru spor în casă, în ziua praznicului Sfântului Spiridon nu se prestează munci în gospodărie: nu se coase, nu se spală rufe şi gospodinele nu fac curăţenie; în mediul rural nu se înjugă vitele pentru că este rău de pagubă; în această zi şi animalelor de tracţiune li se dă să mănânce fânul din mână.

Sfântul Spiridon e rău pentru arsuri. O femeie lucrând în această zi, s‑a aprins lampa în mână‑i şi s‑au aprins rufele de pe ea. Un om, apucându‑se să‑şi lipească casa, când arunca lut pe pereţi, cădea foc.

Sfântul Spiridon 2020 poartă toate boalele. E ţinut ca apărător de boli de vite, de oameni.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *