Azi e mare sărbătoare! O mulţime de femei îi poartă numele sfintei pomenite azi! La mulţi ani, Ecaterina

Este sărbătoare mare pentru români! Data de 25 noiembrie este cea în care o sărbătorim pe Sfânta Mare Muceniță Ecaterina, care și-a dat viața pentru credința ei în Dumnezeu.

Mare sărbătoare pe 25 noiembrie. Cui spunem „La mulți ani”

Pe 25 noiembrie, în fiecare an, este sărbătorită Sfânta Mare Muceniță Ecaterina. Așadar, în această zi trebuie să le spunem un călduros „La mulți ani!” persoanelor care poartă numele sfintei.

 

Sfânta Mare Muceniță Ecaterina

 a trăit în vremea împăratului Maximian, când credincioșii erau persecutați. Ea era fiica unui principe și era învățată. Mama ei era creștină pe ascuns, dar ea voia ca fiica să se mărite. Așa că a dus-o la un preot al familiei, care i-a vorbit fetei despre un mire care nu e pământean și i-a dat o icoană cu Maica Domnului și cu Iisus. Ecaterina s-a rugat, iar a doua zi s-a trezit cu inelul de logodnă pe deget.

„Iată, astăzi te primesc pe ține mireasă Mie nestricată și veșnică, deci să păzești tocmeală această cu dinadinsul și să nu mai primești nicidecum alt mire pământesc”.

Sfânta Mare Muceniță Ecaterina i-a făcut pe mulți să creadă în Hristos, dar a fost chinuită pentru acest lucru și și-a dat viața pentru credința sa.

Rugăciune către Sfânta Muceniță Ecaterina

Iată ce rugăciune trebuie să rostim în această zi pentru a primi ajutor și binecuvântare de la Sfânta Ecaterina.

“O, Sfântă Mare Muceniţă Ecaterina, bucuria negrăită a îngerilor şi oglinda frumuseţii fecioarelor, ceea ce ai strălucit prin curăţia minţii în chip minunat, tuturor izvorând razele înţelepciunii Soarelui dreptăţii, luminează şi întunericul sufletului meu şi cerul inimii îl încununează cu stele de gânduri îngereşti. Ca o lună te-ai înălţat în întunericul păgânătăţii şi ai atras în jurul tău noi stele ale mărturisirii Cuvântului, pe filosofi şi pe mulţi din palatul împărătesc, făcând bucurie îngerilor pentru pocăinţa acestora. Vistieria cea săracă a inimilor noastre o umple cu talanţii rugăciunilor tale, ca să cumpărăm noi de la Hristos ,,aur lămurit în foc’, ,,veşminte albe’ spre a acoperi goliciunea sufletului şi ,,alifie’ pentru a unge ochii inimii cei înceţoşaţi de somnul păcatelor.

Pe Maica Domnului avându-O mijlocitoare osârdnică înaintea Împăratului vieţii, te-ai învrednicit a intra în cămara Mântuitorului împreună cu fecioarele cele înţelepte şi acum te veseleşti împreună cu îngerii de moştenirea Tatălui Celui Ce cu dreapta Sa te-a împodobit cu strălucita cunună a darurilor Duhului. Fii şi nouă caldă rugătoare către Maica Luminii, ca să umple candelele stinse ale sufletului nostru cu untdelemnul rugăciunii şi să ne arate şi pe noi făclii ale mărturisirii Cuvântului.

Cu legătura smereniei te-ai încins Sfântă Ecaterina, preafericită, şi toate legăturile ispitelor vrăjmaşului ai călcat. Din adâncul răutăţilor scoate-ne pe noi, cei ce pururea alunecăm în mândrie şi ne facem cămările deschise pentru tot viforul patimilor.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *