Este ușor de plantat, rezistă la îngheț și poate aduce profituri record. Leguma redescoperită de agricultorii nostri români!

O legumă despre care aproape toată lumea a auzit, dar puţini îi mai ştiu gustul, îşi face din nou loc în agricultură românească şi pe mesele noastre!

Napul sau topinamburul, cu aspect de cartof şi gust dulceag, este uşor de plantat, rezistă la îngheţ şi seceta, iar supele, dulceaţă ori chipsurile din napi sunt delicioase.

Bogat învitamine, dar şi în inulină, o substanţă care reglează glicemia, – napul este căutat de diabetici şi folosit în dietele de slăbire.

Specialist: „Bulbii de napi se plantează în pământ, se plantează primăvară devreme, sunt foarte uşor de procesat. Este o plantă foarte ieftină, dar care se poate produce în cantităţimari.”

Din comoditate sau ignoranţa, napul a fost lăsat uitării de-a lungul anilor, dar micii fermieri, mereu în căutare de afaceri de nişă, l-au scos la lumina. L-au găsit prin agriculturile altor ţări, unde a fost folosit în situaţii de criză.

Pentru cultivarea unui hectar este nevoie de o investiţie de 5.000 de lei şi se pot produce până la 45 de tone de napi. Tuberculii se îngroapă, iar napii pot fi recoltaţi din noiembrie până în mai. Legumele pot fi ţinute în pământ până la o eventuală comandă.

Constanţa Ştefănescu, Producător: „Este o plantă care nu te chinuie pur şi simplu, nu are dăunători, plus partea de îngheţ ea rezistă până la -50 de grade. Când este cald nu este foarte afectată”

În comună Clinceni din judeţul Ilfov, o familie cultivă napi pe 5 hectare. Au optat pentru această cultură, după o lupta de câţiva ani cu roşiile, zilierii şi reţeaua de distribuţie. Au vrut o legumă simplă şi rezistenţă şi aşa au ajuns la napi.

Au obţinut o finanţare europeană de 40 de mii de euro, iar următorul obiectiv este ridicarea unei mici fabrici de procesare.
Alexandra Iancu, Producător:”Îmi aduce un plus de super energie, frunzele au un conţinut mare de fier, din florile lui se obţine un ceai cu gust de nuca.”

Dulceaţă din topinambur este o varianta chiar şi pentru diabetici. Conţine inulină o substanţă care reglează glicemia iar o fabrică din România a făcut un astfel de produs fără zahărpentru că această legumă este suficient de dulce. Un borcan costă 17 lei.

Citeste si: Masați-vă picioarele cu acest ulei și veți scăpa de varice!

Aceasta planta este extrem de benefica pielii, deoarece are foarte multe proprietati de vindecare si cicatrizare.

Galbenelele isi au originea in India, insa sunt extrem de folosite in intreaga lume, datorita proprietatilor curative.

Conform cercetarilor, aceasta planta poate purifica sangele, poate relaxa venele si poate reduce nivelul de colesterol, mai ales atunci cand este asociata cu papadia.

Studiile recente au aratat ca galbenelele pot reduce presiunea sanguina, actionand asemeni unui sedativ. Foarte multi medici recomanda aceasta planta pentru tratarea amigdalitei.

Iata cum putem prepara cel mai sanatos ulei cu ajutorul acestei plante:

Pentru a prepara acest remediu, aveti nevoie de 50 de flori de galbenele. Spalati-le bine si puneti-le la uscat. Apoi, puneti florile intr-un borcan mare, peste care turnati 1 litru ulei de masline. Inchideti bine borcanul si lasati la macerat 4-5 saptamani. Puteti strecura sau nu uleiul, depinde de dumneavoastra!

Puteti folosi uleiul la vindecarea arsurilor si la tratarea varicelor.

Tratament pentru venele varicoase:

Incalziti jumatate de kilogram grasime de porc, la foc mic, pana cand se topeste complet, adaugati 20 de flori de galbenele si o mana de coji uscatede castan.

In momentul in care preparatul incepe sa faca spuma, indepartati-l de pe foc si amestecati inca 5 minute.

Acoperiti recipientul si lasati sa se aseze 24 de ore. Incalziti apoi usor pana cand se topeste, treceti printr-o sita si turnati preparatul intr-un borcan din sticla.

Depozitati intr-un loc uscat si racoros. Aplicati balsamul, pe zona cu probleme, in fiecare noapte, de jos in sus, fara sa masati. Trebuie sa consumati si ceaiul pentru un efect maximizat.

Sursa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *