Anunţul care strică toate JOCURILE Rusiei a fost făcut. Oferta DE NEREFUZAT a lui Trump VIZEAZĂ România

Preşedintele american Donald Trump a făcut paradă la summitul de la Varşovia cu oferta SUA de a livra gaz natural lichefiat ţărilor europene care sunt captive energetic şi dependente de livrările energetice ale Rusiei. Polonia, unul dintre aceste state, a cumpărat deja o primă tranşă de gaz, însă cele două state speră la un parteneriat pe termen lung. „Îl putem face în 15 minute. Ai pe cineva disponibil să negocieze?”, i-a aruncat în glumă Trump preşedintelui polonez Duda. Preşedintele român Klaus Iohannis, prezent şi el la summitul „Iniţiativei celor Trei Mări” (Baltică – Adriatică – Neagră), de la Varşovia, a explicat că la întâlnirea comună cu Trump s-a discutat foarte mult despre construirea unui „coridor” general nord-sud pe proiecte de infrastructură, date şi energie. Iohannis a vorbit şi despre „oferta” pomenită de Trump, a gazului lichefiat pe care statele europene să-l achiziţioneze din SUA. „Vrem să avem parte de toate ofertele economice care vin în avantajul ţărilor noastre. (…) „Dacă vrem să avem securitate energetică, trebuie să avem disponibilitate energetică, să profităm de toate ofertele care sunt pe piaţă. (…) UE depinde foarte mult de gazul rusesc, or dacă această dependenţă ar scădea printr-o altă ofertă, cu atât mai bine pentru cetăţeni”, a spus Iohannis. Liderii europeni şi Trump au abordat subiectul magistralelor de gaz care aduc gaz rusesc în Europa, dezvoltate împreună cu Gazprom, companie care are impuse sancţiuni, ca de altfel şi Rusia, în urma conflictului din Ucraina şi anexării ilegale a Crimeei. Asta nu împiedică însă unele mari puteri europene să importe gazul rusesc, pentru că unele sunt dependente de el, în special ţări din estul Europei, inclusiv Polonia. România nu se află însă printre ţările dependente de importul de gaze din Rusia, având nevoie de sub 20% din necesar din această sursă.

„America este gata să ajute Polonia şi alte ţări europene să îşi diversifice resursele de energie, pentru a nu mai fi niciodată ostatice unui singur producător”,a spus Trump, în conferinţa comună de la Varşovia, cu preşedintele Poloniei, Andrzej Duda.

Preşedintele american a glumit, întrebându-l pe preşedintele polonez dacă nu e gata să încheie un parteneriat privind gazul lichefiat pe care SUA îl are la dispoziţie: „Cred că putem face un contract în următoarele 15 minute. Nu ai pe cineva disponibil să negocieze? Va dura în jur de 15 minute”.

Preşedintele Poloniei i-a răspuns râzând că este treaba companiilor private să negocieze astfel de acorduri, nu a preşedinţilor, conform The Hill.

Cu toate acestea, Duda s-a arătat încrezător că Polonia şi SUA vor ajunge la o înţelegere pe termen lung privind gazul lichefiat american. „Cred că după încheierea acestor negocieri, va exista un contract pe termen lung pentru livrări de gaz natural lichefiat american către terminalul nostru”, a spus preşedintele polonez.

Polonia depinde în proporţie de peste 60% de gazul livrat de Rusia, cazul României fiind unul fericit, pentru că importă sub 20% din necesarul de gaz din Rusia. Ţări precum Macedonia, Serbia sau Bulgaria depind însă aproape în totalitate de importurile de gaz rusesc.

La întâlnirea cu Trump, s-a discutat şi despre coridoarele de gaz pe care ţări europene le dezvoltă în parteneriat cu Rusia, precum Nord Stream 2, dezvoltat de Rusia, prin Gazprom, alături de Germania, Franţa şi Olanda, la care colaborează şi Italia. SUA, ca şi alte state europene, au criticat proiectul de extindere a Nord Stream, care aduce gaz rusesc în Europa încă din 2011, prin Marea Baltică.

La Varşovia, preşedintele american a lăudat ţările europene care încearcă să îşi diversifice resursele de gaz, dând exemplu printre altele şi conducta comună de gaz a României, Bulgariei, Ungariei şi Austriei, care caută să se folosească şi de gazul din Marea Neagră.

Trump nu a pomenit însă numele Rusiei în legătură directă cu gazul.

La anul, summitul are loc în România. Iohannis: „Trebuie să fim foarte realişti. Dacă vrem să avem securitate energetică, trebuie să avem disponibilitate energetică”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *